Heer van de Vliegen; William Golding

Dit was verplichte schoollectuur, en dat verklaart misschien veel.
Absoluut niet ‘my cup of tea’, maar ik heb me proberen in te leven en me er voor open te zetten.
Het verhaal is goed bedacht, maar Golding schrijft veel te precies en te langdradig.
Vaak waren er grote, doorlopende stukken tekst die niet veel bijbrachten tot het verhaal, er konden zeker enkele pagina’s weggelaten worden.
De spectaculaire, aangrijpende gebeurtenissen waar de lezer zich dan wel voor interesseert, worden naar mijn mening altijd in een halve pagina of minder beschreven; ik had hierdoor het gevoel dat Golding niet wist te doseren, of niet op de juiste momenten.
De personages zijn heel karakteristiek en weten je te raken en iets in je te prikkelen, waardoor je iets meer betrokken geraakt.
Door in hun gedachten te kunnen kijken, kon je meegaan in de krankzinnigheid van iemand die afgezonderd is van de wereld, en dat werd goed overgebracht. Het was uniek om dat eens mee te maken.
Er zijn evoluties bij de personages waar je zelf ook bij betrokken wordt en hierdoor bleef je alert genoeg om het boek te kunnen volgen.
Het einde is kort, bondig en voor een keer niet langdradig; een goede afsluiter!

Niet geweldig, ik heb er lang over gedaan omdat mezelf niet kon vinden in het boek. De karakters zijn goed en lijken bijna echt, ze raken je ook, maar zij waren dan ook bijna het enige goede uit dit veel te langdradige boek.

6.5/10
13+