Stad van Gevallen Engelen; Kronieken van de Onderwereld; Cassandra Clare

Dit boek had er voor mij niet moeten komen. Het vorige boek had een perfect einde om de serie te stoppen op een mooie en rustige manier. Dit boek is zeer goed weliswaar, maar totaal overbodig en lijkt me eerder uitmelkerij.
Dit gezegd hebbende, kan ik het verhaal alleen maar prijzen.
Het lijkt alsof Clare na een pauze tot zichzelf is kunnen komen en alleen maar beter kan schrijven dan daarvoor: ze weet meer wat ze wil en steekt wat meer pit en volwassenheid in haar personages, maar ook in het verhaal.
Het nieuwe verhaal zit goed in elkaar en ik begin steeds enkele linken te zien met de De Helse Creaties-trilogie, wat ik leuk vond omdat ik zo gehecht was aan die personages.
Het verhaal raast weer door zoals alle vorige keren, maar er zit meer rust in, meer overzicht voor de lezer die minder moeite moet doen om te kunnen volgen en al die tijd kan spenderen aan gewoon genieten. Want dat heb ik gedaan: gewoon genieten!
Alle personages komen terug in dit boek en zelfs nog enkele nieuwe personages, en allemaal passen ze samen en maken ze een warme thuis om naar terug te keren als lezer.
Voor de iets oudere lezer is dit één van de fijnere boeken, omdat Clare er meer volwassenheid in heeft gestoken: de personages (en vooral bij name Clary) gedragen zich niet meer als kinderen maar maken doordachte beslissingen, denken na over wat ze willen en durven te zeggen wat ze denken.
Buiten enkele te voorspellen flauwheden en de typische verwijdering tussen de verliefde hoofdpersonages (wat ik dus weeral zie als een bewijs dat dit gewoon geschreven is om de aanhoudende populariteit nog meer te kunnen uitmelken, want ik vind dat Clare veel meer kan dan de typische verwijdering), is het einde toch weer onverwacht en spannend (wel veel te lang, het sleept weer aan) en maakt een perfect pad vrij voor het volgende boek!

Soms langdradig maar op alle andere vlakken beter dan de vorige boeken! Rustiger en volwassener, oprechtere gevoelens en dezelfde spanning.

9/10
14+

(Lees ook het eerste, tweede en derde deel!)