Stad van Vuur, Kronieken van de Onderwereld; Cassandra Clare

Ik meen mij te herinneren dat ik het vorige boek niet bijster speciaal vond, daarmee dat het toch een hele tijd geduurd heeft voordat ik het tweede boek las.
En wauw, wat een immens verschil! Hoogstwaarschijnlijk ligt de verandering bij mij: ofwel was ik nog niet klaar voor dit boek ofwel heb ik het na het eerste boek leren appreciëren. De geweldige tussenserie De Helse Creaties zal ook veel goeds hebben gedaan aan mijn gevoelens richting de schaduwwereld. (Wauw, wat een fantastische serie was dat!)
In ieder geval is dit gevolg mij wél heel erg bevallen.
Het boek begint meteen heel vlot en je wordt makkelijk mee in het boek gesleurd; ik had er geen moeite mee om zelf mee op gang te komen.
De personages zijn allemaal heel leuk, alhoewel Clary mij van allen het meest irriteerde: vaak kon ik niet volgen met haar redenering en had ze een, naar mijn mening, kinderachtige uitstraling. Hierdoor had het boek volgens mij heel anders kunnen lopen en het is daarbij ook wel jammer, aangezien we grotendeels Clary volgen. Ik had het nog net iets beter kunnen vinden, maar de fijne bij-personages maken dat allemaal ruimschoots goed!
Het verhaal bouwt goed op en er gebeurt altijd wel iets, waardoor je de tijd gewoon niet hebt om het boek weg te leggen: het is spannend en soms zelfs romantisch, boordevol fantasie; heel goed bedacht en het past allemaal ook gewoon bij elkaar. In 1 ruk is het uit; maar hoe spannender Clare het wilt maken, des te ingewikkelder het wordt.
Er wordt constant van vertelperspectief gewisseld en dit soms zelfs niet chronologisch, waardoor het voor de lezer heel moeilijk en ook vermoeiend is om te blijven volgen, zeker wanneer er geen enkele pauze wordt genomen en er telkens opnieuw iets gebeurt, onthuld wordt of tevoorschijn komt; op het einde moest er naar mijn mening gewoon even inzinkingstijd komen en een beetje meer rust.
De lezer blijft uiteindelijk wel met vragen zitten waardoor ik het volgende boek deze keer niet lang heb laten liggen!

Prima vervolg op het vorige boek, beter zelfs. Alles zit goed ineen waardoor het leest als een sneltrein, maar soms moet Clare wel even orde op zaken stellen en duidelijkheid scheppen.

13+
8/10

(Lees ook zeker het vervolg!)
(Lees zeker het vierde deel!)