Hallo, tot ziens en alles daartussen; Jennifer E. Smith

Na ‘Duizend kilometer tussen jou en mij‘ en ‘De statistische waarschijnlijkheid van liefde op het eerste gezicht‘ (Smith lijkt een voorliefde voor lange, niet-alledaagse titels te hebben – ik kan het alleen maar toejuichen) begon ik met hoge verwachtingen en veel plezier aan dit boek.
Naar wat ik mij kan herinneren, waren de vorige twee boeken luchtige chick-lit die vlot lazen en je gedachten konden verzetten: altijd leuk om te lezen!
Dit boek is in alles gelijk aan de vorige: het leest als een sneltrein en je kan je volledig laten gaan, maar Smith wist mij te overtuigen dat er een diepere betekenis verborgen zat en doorgetrokken was doorheen het boek.
De twee hoofdpersonages zijn grotendeels de enige personages, maar ze zijn samen genoeg om 250 pagina’s aan verhaal op te vullen.
Smiths beschrijvingen zijn accuraat maar bondig waardoor er meer tijd is voor meer betekenisvolle gedachten, dialogen of gebeurtenissen; hierdoor kan er veel gebeuren en wordt het dus nooit saai.
De grote vraag die doorheen het boek wordt doorgetrokken blijft lange tijd onbeantwoord en in het ijle hangen, waardoor de lezer sneller leest om een antwoord te weten, maar waardoor de lezer ook lang geboeid blijft en zich vereenzelvigd met de personages.
Het einde is perfect aangepast aan de verwachtingen en toch ook niet, het is dramatisch en realistisch tegelijk; de epiloog maakt het boek nog net dat stukje beter.

Smith heeft weten voldoen aan alle verwachtingen en heeft mij met dit boek zelfs nog iets meer kunnen geven. Het zit heel goed in elkaar, goed bedacht, en weet een realistisch dilemma tot een romantisch en spannend verhaal uit te werken.

9/10
14+