Liefdestips aan Mezelf – het dagboek van Olivia Jacobs; Sylvia van Driessche

Ik had (gelukkig) niet goed gekeken naar de cover van het boek – zoetsappig (te zien aan de titel) leek me prima voor in de vakantie – maar thuisgekomen zag ik de schrijfster staan en was ik al teleurgesteld.
Sylvia’s vorige boeken waren te klef en cliché naar mijn smaak, hadden weinig body en vertelden niets echt, hoe leuk ze ook waren om je gedachten te verzetten, op dit moment vond ik dat te weinig.
Deze chicklit deed mij ook nog hard denken aan enkele bv’s in onze wereld en ja er waren nog veel clichés (stel je voor: geen enkele met zo een zinderende titel!), maar die vielen minder op – stoorden mij in ieder geval minder – omdat het verhaal beter ‘verpakt’ was.
Dit boek brengt meer mee dan de vorige, heeft ‘body’ en vertélt ook echt iets, waarbij de vorige enkel over –  excuseer – kalverliefde gingen.
Er zit tussen alle zoetsappige en romantische (klef soms maar kijk, dat neem ik er graag bij in deze zonnige vakantie) passages, waar ik toch nog steeds wat bij ga zwijmelen, een diepere betekenis; het leert de meisjes (of jongens?) iets bij – weliswaar weer een ietwat cliché onderwerp maar voor de volle 100% waar!
Het verschil in lettertype geeft meer het gevoel een dagboek te lezen, meer overzicht voor de lezer over de tips, en alhoewel het weer geen origineel concept is, is het even een verademing.
Enerzijds voorspelbaar verhaal, maar anderzijds kon ik sommige andere dingen nog niet peilen, waardoor er voor mij nog verrassingen waren; het boek werd meeslepender en – je zou het niet geloven – aangrijpender.
En ooohhhh how do I like a happy ending!

Veel beter dan Sylvia’s vorige boeken, de zoetsappigheid staat nu gelijkwaardig met iets diepere onderwerpen, waardoor de lezer toch het gevoel heeft dat het iets zinvols heeft gelezen! Geen hoogstaande literatuur maar hé, het kan niet altijd Coelho zijn!

9/10
15+